Jumaat, 23 Mei 2014

Melayan Hobi Baru

Assalamualaikum kepada semua rakan pembaca blog yang dihormati,, semoga rakan rakan semua sihat sejahtera selalu. Dah lama juga saya bertapa tanpa membuat sebarang catatan di blog ini. Bukannya apa semenjak dah beli oven baru nii,,, asyik sibuk dengan menyoping barang kek dan biskut di bakeri, begitu juga dengan segala peralatan loyang,,,, hadoiiiii itulah bila hobi baru bermula. 

Saya bukannya jenis yang memang suka buat kuih, kek, biskut boleh dibilang dengan jari rasanya,,, hahaha,, sah2 memang setahun sekali kalau nak buat biskut tuu. Kalau kek tuu adalah rajin sikit sebulan sekali. Tup tup bila dah beli oven seminggu sekali buat kek, muffin, pizza dan biskut. Rasa seronok sangat dengan hobi membaking" nii terutama bila tengok anak anak makan kuih atau kek yang kita buat. Rasa nak tergelak je kan,, dah tua tua baru nak belajar. Apapun layan ajelah gambar nii,,,hihi



mixer berjaya,,,, bolehla nak berniaga roti lepas nii,, hahaha



soping loyang lagi dan peralatan bahan asas pizza





first time buat muffin dengan cup yang kurang cukup,,, bantai isi penuh2 takut tak cukup bekas,,, so macam biasa gebuzzz habis,,, rasa aduyai sebiji rasa muffin vanilla kenny rogers tuu,,,,sekelip mata licinn,,,



first time buat biskut dengan oven baru,,,, rasa kena belajar lagi tentang setting suhu dan masa sebab kebanyakan resepi kat blog n fb selalu tulis mengikut kepanasan oven masing2,,,, so kena praktis selalulah jawapnya,,,



kali pertama buat pizza


kali kedua buat pizza,, ada sedikit kemajuan hahah,,,,,



roti sarang lebah,, emm oklah  sedap tapi budak2 tak suka makan kuaci kat roti tuu,,,
kena menuntut ilmu buat roti nii,,, kali pertama guna mixer besar untuk uli roti,,,,seronok jugak,,,




masih banyak perlu dipelajari kan,,,ilmu masak memasak pun kena belajar dan praktical selalu,,,




soping loyang lagi,,, maklumlah satu acuan besi pun tak beli lagi,, yang ada dulu beli acuan plastik takat 3 jenis bunga aje,, hihihi,,, adoyaiii,,, anak anak pun dah pandai,, mama asik pergi kedai yummie aje,,,ngape taknak jalan2 sogo atau alamanda,,, haha




percubaan pertama buat biskut lidah kucing nii,,, lega jadii walaupun dok terkial kial letak adunan kat loyang tuu,,,,rasa sedap walaupun senget.

Ok itu saja untuk kali ni,, hingga jumpa lagi, bye2.

2 ulasan:

  1. salam Aina...jarang membaking tapi tengok peralatan mcm nak bukak bakeri jer ni..
    syabas tak sia sia membaking ni...perut anak kenyang...suami pun tambah sayang...hidup pun girang..hhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. wassalam kak jariah,,, itulah kak,, bila direnung2 kat mixer besar tuu,, memang kena pergi belajar buat kek dan roti, hihi baru nak cuba2 kak,, rasa seronok bila tengok anak anak makan kuih dan roti yang kita buat,,,hasil skodeng blog akak saya pun bersemangat nak buat roti sarang lebah tuu,,, tqvm kak kerana sudi bertandang kat sini.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...