Khamis, 30 Disember 2010

Selamat Tahun Baru 2011







Salam 1 Malaysia kepada teman teman maya semua. Apa khabar semua, semoga anda sihat sejahtera selalu. Cuti sekolah hampir menjejaki ke penghujungnya manakala tahun baru akan muncul kembali. Marilah sama sama kita berdoa agar di tahun baru nanti kita semua mempunyai keazaman yang baru untuk menjadi insan yang lebih baik lagi dari segenap segi yang kita jalani. Mudah mudahan kita di kurniakan oleh allah s.w.t kesihatan yang baik dan dapat mengerjakan segala amalannya dan meninggalkan segala larangannya.

Jom mari kita lihat teko kotak yang pelbagai bunga nii. Saja untuk mencuci mata saya dan kawan kawan semua. Teko kotak nii memang unik dan menurut kata penjual teko kotak ini, ianya popular pada tahun 1920 lagi , cuba bayangkan lama betul kan.










Teko kotak yang ini memang nampak cantik dan manis, semanis harganya. Hi hi.











Bye bye.

Rabu, 15 Disember 2010

Lelong, Lelong, Harga Sudah Turun


SENDUK KEKWA SEBATANG ADA 2 BIJI, BELI SEPASANG RM 100







OVAL PLATE ROS HIJAU DAN PINK SEBIJI 40RM









SET TEKO PINK DAN 6 CAWAN SERTA ALAS RM 150
TERSANGAT LA, SWEET RUGI TAK BELI, HARGA DAH DISKAUN TU.












TEKO MINI BULUH EMAS SEBIJI RM50 ADA 2 BIJI





SESIAPA YANG BERMINAT SILA MESSAGE DI TALIAN 0192601585

HARGA DI ATAS TIDAK TERMASUK POS

Rabu, 1 Disember 2010

SALE, SALE, LAGI


Salam semua rakan rakan maya. Terima kasih tidak terhingga kepada rakan rakan maya yang telah sudi berurusniaga dengan saya semasa sales yang lepas. Pelbagai pengalaman baru juga bagi saya semasa memulakan urusniaga, pengeposan dan juga memastikan agar barang semua selamat sampai ke tangan pembeli tanpa kerosakan . Di bawah ini ada beberapa item yang saya ingin let go. Sekiranya ada antara kawan kawan yang berminat bolehla sms saya dan penghantaran akan dilakukan pada hujung minggu ini.






TUREEN DUMEX LABEL DI BAWAH TUREEN RM200


SILA MESSAGE MACAM BIASA, TQ YE

Jumaat, 26 November 2010

Jualan Hujung Tahun Part 2








Teko medium BK berpenutup berbunga, rm 60







Creamer buluh emas, ada sedikit crak di bawah mulut gold line, dari hadapan tak nampak langsung sesuai kepada mereka yang dah ada koleksi ini jika tiada creamernya, rm 50






Kepada yang berminat sila hubungi saya.

Khamis, 25 November 2010

Jualan Hujung Tahun Part 1

Teko kekwa kuning, condition ok, termasuk pos 80 rm.
SOLD






Teko kekwa hitam, memang cantik dan terang, termasuk pos rm 80.

SOLD






Teko bunga oren, tip top, rm 80 termasuk pos.

SOLD





Teko bunga ros warna hitam lembut, bunga agak pudar sikit tetapi nampak lagi antik, rm 80

SOLD






Teko kangkung rm 80

SOLD

dan teko sakura rama2 rm 50

SOLD




Ahad, 21 November 2010

Selamat Hari Jadi, Amir




Bertemu kembali rakan rakan maya semua, didoakan agar anda sihat sejahtera. Bagaimana dengan sambutan hari raya haji beberapa hari lepas, seronok ke kepada teman teman yang pulang ke kampung tuu? Ada terjumpa dengan khazanah barang antik ke di kampung kampung atau tersinggah ke kedai antik semasa perjalanan balik atau pulang ke kampung? Hi hi hi, semuanya godaan kan taklama lagi anak anak dah naik sekolah, ada yang baru nak masuk sekolah atau memasuki asrama, kesemuanya perlukan duit. Ingat tu rakan rakan semua, saya pun mengingatkan diri saya juga supaya memandang sebelah mata je apabila pergi ke kedai antik atau flea market, cuma mencari sugar bowl dan creamer saja untuk menambahkan koleksi yang sedia ada tetapi saya rasa dua barang tu harganya sama dengan sebiji teko aladin. Apapun tepuk dada tanya selera, kalau mampu kita beli jika sebaliknya berlalu pergi sajalah.



Semalam 20 november, genaplah anak sulung saya berusia 10 tahun. Tiada sambutan hari jadi cukuplah dengan hanya memotong kek sahaja. Kali ini saya memberi kebebasan kepada Amir untuk memilih birthday kek yang di sukainya di Secret Recepi. Selalunya memang saya akan pilihkan tapi kali ini memandangkan anak saya pun dah besar , biarlah Amir memilih sendiri asalkan tidak mencecah ke rm 100 sudahlah.


Kepada anakku Amir Akhtar, mama dan papa sentiasa berdoa semoga Amir menjadi anak yang soleh, sentiasa berusaha untuk memajukan diri dalam pelajaran samada ilmu dunia dan agama dan berjaya menjadi insan yang cemerlang.



Rabu, 17 November 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha




Salam 1 Malaysia, semoga rakan rakan maya semua sentiasa sihat di samping keluarga pada hari raya haji yang mulia ini. Saya bersiaran dari kampung saya di Batu Pahat, Johor. Memandangkan hari ini hari raya haji, jadi n3 harini saya nak tunjukkan antara koleksi bekas kuih lama yang saya ada. Set bekas kuih ini di namakan set air mata. Pada mulanya saya tertanya tanya jugak kenapalah di namakan set air mata, intai punya intai rupanya di dalam mangkuk kuih nii, ade lambang lekuk mata bersekali dengan bulu mata, hebat tak orang orang dulu kan, very simbolik sekali. Teori saya senang je mungkin yang berlekuk lekuk kat sekeliling bekas kuih ini atau apa saja set yang seangkatan dengannye seumpama air mata yang menitis ke bawah maka jadilah ianya berlekuk lekuk seakan akan bulatan bulatan kecil . Hi hi hi, alamak dah melalut pula saya nii. Jomlah tengok




Cantikkan kawan kawan, dulu pada mulanya saya hanya berminat untuk mengumpul teko, cawan dan pinggan lama porselin sahaja tetapi di atas nasihat otai pinggan mangkuk maka saya pun membeli set bekas kuih ini, memandangkan susah untuk mendapatkannya pada masa sekarang lagipun pada hari raya puasa yang lepas semasa beraya di rumah saudara mara di kampung saya terlihat set ini kelihatan sangat klasik dan nampak mahal jee apabila diisi biskut atau kek raya didalamnya dan diletakkan di atas meja.





Yang ini pula adalah mangkuk air basuh tangan. Memang sesuai sekalikan apabila digandingkan bersama bekas kuih ini dan diletakkan di atas meja untuk memudahkan para tetamu mencuci tangan selepas makan biskut atau kek raya. Ok kawan kawan , saya permisi dulu ye. Bersempena hari yang mulia ini saya juga ingin memohon ampun dan maaf sekiranya ada kata kata dari blog saya ini yang telah mengguris hati rakan rakan semua. Setiap koleksi yang telah dipaparkan hanyalah sebagai hobi untuk bertukar tukar idea dan pendapat dan tidak bertujuan untuk menunjuk nunjuk atau bersifat riak. Selamat bercuti dan berhari raya. Bye bye.

Jumaat, 12 November 2010

Bekas Kuih Retro 70 an

Hai semua, apa khabar, harini saya rasa dah ada mood nak beraya haji pulak kat kampung pada minggu depan. Baru nak mencari resepi buat biskut raya kat blog CMG dan rakan rakan masak yang lain. Maklumlah barangan nak buat biskut dan kek, balance raya puasa lepas ada banyak lagi, jadi saya nak clearkan stok takut expired pulak. Apapun layan jelah gambar bekas kuih retro ni, memang teringat masa zaman saya kanak kanak dulu. Buatan dari England rasanya buatan tangan kot nampak halus je tapi tak taulah pulak ye ke tak. Kacanya nampak mantopp dan bersinar. Bertelinga dua kira dan kanan untuk menyenangkan si empunya tuan rumah memegangnya selepas mengisi kuih atau kek. Jom tengok ye,











Sedapnya kan kalau boleh makan makan biskut raya time raya haji nanti. Aduhai bila fikir apakah buah tangan yang nak di bawa ke kampung nanti, kenalah saya tambahkan kerajinan nak membuat biskut nii, hi3 budget beli biskut raya dah lari kepada beli teko dan pinggan cawan lama. Bye bye.

Khamis, 11 November 2010

Pelita Lagi

Salam 1 Malaysia , apa khabar rakan rakan maya semua, di doakan semoga anda sihat sejahtera. Mari kita tengok koleksi pelita di bawah. Pelita aladin yang boleh bergoyang goyang macam mari menari pulak. Memang unik, kali pertama pandang terus berkenan. Menurut peniaga yang menjual pelita ni, katanya terdapat pelbagai warna, famous sekitar akhir tahun 60 an dan awal tahun 70 an. Ade warna kuning, hijau dan pink. Dengar je warna pink tu yang tak boleh tahan tu, hi hi hi. Jomla layan, zass




Tengok tu, nampak antikkan , piring bentuk aladinnye pun mengancam poket. Hahaha.




Pelita crystal crown pun cantik di pandang kalau n3 yang lepas berchimney merah tapi yang ini berchimney putih jernih pula.




Pelita yang ini, kebanyakan rakan pelita semua dah adakan, gambar dah tersimpan lama kat komputer, nak n3 baru berkesempatan hari ni. Oklah ye, permisi dulu, bye bye.

Isnin, 8 November 2010

VCR, Susahnya Nak Jumpa Bunga Ni





Salam 1 Malaysia, apa khabar semua rakan rakan maya? Di harapkan agar anda semua sihat menjalani tugas seharian. Macamana dengan cuti bersempena raya deepavali lepas, seronok ke? Saya sekeluarga pulang ke kampung menjenguk bapa dan emak, rasa dah lama sangat tak balik kampung yelah dari cuti raya aidilfitri lepas.



Kali ini nak tunjuk gambar penambahan dalam koleksi VCR takdelah banyak dapat. Sememangnya susah nak dapat cawan mulut lebar VCR dari China ni, dah lama tunggu dan dah lama tak nampak kat mana mana flea market. Agaknya dah habis stok kot, makanya saya rembat jelah cawan VCR dari Japan ni. Rasanya pembuatannya lagi lebih halus berbanding dengan buatan dari China yang saya ada tetapi bentuk A shape seperti mana n3 yang lepas. Apapun harga memang menarik dan lebih murah tetapi ianya tiada berpiring. Jomlah tengok kat bawah ni.










Pinggan VCR ni memang dari China, cuba kawan kawan bandingkan dengan bunganya yang dari Japan tuu, ada bezakan seperti juga macam pelita VCR dari China dan Japan, memang jauh beza maaa. Hi hi, begitu juga barang dari England, tepuk dada tanya selera, daku tak mampu untuk membelinya cukuplah koleksi dari China dan Japan sahaja. Bye bye.




Selasa, 2 November 2010

Dimanakah Dikau Big Rose ?

Salam satu Malaysia, lama tak berblog terasa rindu pulak walaupun beberapa hari takde n3, di harapkan agar rakan rakan maya semua sihat sejahtera. Harini, nak tunjuk penambahan koleksi big rose ni hanya teko aladin dan 2 ketul pinggan je. Bersyukur yang amat sangat. Jom lihat ye,




Inilah pinggan big rose, memang cantik, dapat 2 ketul je. Ok lah tu dari takda.





Teko aladin big rose, tak sangka dapat.








Tiga sekawan teko big rose bila digandingkan bersama. Cantik tak terkata. Selamat mencuci mata. Bye bye.

Jumaat, 29 Oktober 2010

Sentuhan Teko Bersiku Tajam




Hai, hai, hai semua. Salam satu Malaysia. Hari ni nak tunjuk teko rose hitam, dapat dari kak Chah Terengganu. Sebenarnya nak pujuk hati yang frust ni takpelah tak dapat teko siku 5 roses dapat teko siku rose hitam ni, jadilah untuk melengkapkan koleksi yang sedia ada. Layan jee laa. Selamat berhujung minggu. Bye bye.

Khamis, 28 Oktober 2010

Sungguh Terpesona Mataku Memandang





Hai semua sahabat sahabat maya, semoga anda sihat sejahtera. Hari nii saya nak ambik mood untuk rajin mengentry nii. Hari ahad lepas, jalan jalan kat flea market tiba tiba ternampak pulak seorang brother tuu tengah mengeluarkan oval plate twin rose untuk diletak atas meja jualan. Apa lagi saya pun terus menyapa dan membelinya dengan harga yang berpatutan, biasalah tuu baru nak bukak kedai. Rasanya saya ada tips yang berguna, kalau kawan kawan nak pergi mana mana flea market kena pergi awal pagi sebab mood para peniaga tengah baik dan takde masa nak layan kita lebih lebih sebab nak menyusun barang dagangan. Ha ha ha, percaya tak?


Ha, inilah dia oval plate yang di nanti nanti, berbiku biku dan ada rim emas di sekelilingnya dengan keadaan yang cukup mantap. Rasanya masih baru lagi saya dapat oval plate yang besar dari Ajmah haritu, tak disangka dapat lak yang berbiku biku nii patern sebegini. Memang cun.



Dua sekali tuu dapat beli dengan harga mampu milik.





Yang ini pulak piring kuih yang besar dengan bunga pun gemuk jugak, terserlah kecantikan twin rose nii dengan rim yang berkilat. Susah nak dapat piring kuih yang besar camni.






Yang ni piring meakum, baru je dapat. Betul ke ejaan tuu?. Piring ni sesuai untuk letak sambal sambal goreng ke sambil makan ubi rebus di Teratak Warisan Nenek. Okla, sekian sahaja untuk kali ini, jumpa di lain catatan.

Sabtu, 23 Oktober 2010

Mulut Lebar Tu Mulut Jahat Ke?





Hello, hello. Wat apa tadi, busy ke? Jomla tengok gambar cawan bunga kangkung nii, dah lama simpan kat file, berat pulak komputer kalau banyak sangat gambar ni. Dulu masa mula mula terjebak dengan koleksi barang lama ni, saya pun memang tak meneliti sangat bentuk bentuk cawan BK yang saya beli. Janji berlainan bentuk je. Tapi pada suatu hari tuu, saya ternampak koleksi cawan BK ni rupanya banyak kategori contohnya si mulut lebar nii, ingatkan satu spesis je rupanya tiga kategori, biasa, sederhana dan paling lebar. Lepas tu pulak ada yang di kaki bawah cawan 1 line dan double line. Terjojol biji mata bila penjual tuu explained kat saya. Lepas tuu dia explained tentang cop mohor pulak, katanya cop merah paling lama jenis yang berlambang dalam tahun 50 an manakala cop hijau era pertengahan tahun 60 an. Yang tak bercop boleh teka sendirilah, hihi mungkin kilang cop dah over production.
Yang cawan kat atas tuu, tengok betul betul, double line dan BK nye agak malap sikit tapi besar sebab tu saya terus beli.









Ini lah cawan mulut lebar BK yang paling lebar, memang cantiklah cawan nii. Kalau kawan kawan perasan ,dulu saya ada n3 juga bentuk mulut lebar tetapi yang itu jenis yang biasa saja kelebarannya tetapi yang ini boleh penuh satu mulut kalau minum. Kwang kwang kwang. Selamat mencuci mata dan selepas ini sebelum rakan rakan maya hendak membeli sebarang cawan tu, kenalah meneliti betul betul ye. Bye2.







Beli jangan tak beli. Rugi taww. Hi3.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...