Isnin, 29 Julai 2013

Bunga Bunga Sakura Malaysia dan Indonesia

Hai, salam mesra kepada semua pembaca WN. Semoga sihat sihat ye. Harini mood terlebih rajin so nak cerita sikit tentang set bunga sakura ni. Sebenarnya teko dan cawan dah lama dalam simpanan saya dari tahun 2009 lagi.
Masa tu memang rajin saya bersama keluarga pergi ke pasar malam di tapak MAHA, Serdang setiap hari sabtu.

 Masih teringat lagi kat kak gee, abang din , angah dan si kembar. Yelah tiap tiap minggu saya melepak di gerai kak gee dan abang din. Apa khabar ye kak gee dan abang din sekarang,, semoga sihat sihat hendaknya.


Ok lepas kumpul teko aladin dan cawan sakura ni,, memang takde penambahan langsung set sakura nii. Dia duduk diam diam aja dalam kotak. Lepas tu beli online oval plate besar sakura 16 inci,,,tapi hancuss berkecai dalam kotak. Terus tak minat nak beli online.


Nak jadi cerita seminggu sebelum ramadan 2013, alhamdulillah dapat juga saya set creamer dan sugar bowl bunga sakura ni. Jauh di terbangkan dari Indonesia. Berbanyak terima kasih ya, mbak astrid dari Unik Antik Shopku rakan fb dari Surabaya yang membantu saya melengkapkan koleksi set bunga sakura yang lawa ni.

Saya masih mencari pinggan kuih untuk set sakura pink ni dan juga kalau boleh nak 2 ketul cawan bermulut lebar untuk lengkapkan koleksi sakura memandangkan tempat penyimpanan yang terhad di rumah.


Jom layann gambar,,,



Alhamdulillah dah lengkap set sakura ni,, teko sakura tu NOS dari kak gee dan abang din masa beli di MAHA dulu,,,





Cawan jenis siku yang NOS dari kak gee dan abang din,,,




Sugar bowl ni pun cun melecun,, rim masih berkilat





Creamer pun segak kan,,,,


Ok hingga jumpa lagi, bye2.

Bunga Bunga di Kampung

Salam 20 ramadan kepada semua pembaca WN. Harini nak tunjuk gambar pokok pokok bunga yang emak tanam di halaman rumah. Minggu lepas semasa balik ke kampung,,, sementara menunggu waktu untuk berbuka puasa so saya pun rajin rajinkan diri tengok tengok bunga di laman rumah. Biasalah nak cuba cuba belajar ambik gambar bunga dan pokok,,, kalau ada rezeki nanti, inshaallah bolehlah saya tukar ke kamera baru yang canggih canggih tu. Nak guna kamera kecik yang sekarang ni pun masih tercari cari, mood apa nak di guna. Adoiiii,,, hihihi.

Jom lihat,,,,,,,,, kat rumah saya memang saya takde tanam pokok pokok bunga macam kat rumah emak ni. Ini kategori pemalas laa nii. Biasalah kalau kita ada rumah di kampung,, memang kena rajin kan, tanam pokok bunga, pokok buah- buahan, membersihkan kawasan persekitaran halaman dan belakang rumah, meracun rumput atau lalang,membakar sampah dan sebagainya. Lainkan kalau kita tinggal di rumah flat atau teres. Segala aktiviti terbatas.So kalau nak exercises tuu,,, kenalah pergi tasik untuk berjoging.

















Biasanya emak saya akan menyiram dan meletakkan baja pada pokok bunga sementara bapa saya akan membersihkan dan memotong dahan dahan yang rendang. Kagum sangat dengan kerajinan emak dan bapa. Walaupun emak mempunyai masalah tulang dan kaki, emak tetap rajin dan gigih memastikan agar pokok bunga kertasnya sentiasa berbunga lebat. Bapa pula walaupun berusia hampir 80 tahun tetap meneruskan aktiviti sehariannya iaitu membersihkan halaman rumah, meracun rumput dan lain lain lagi. Saya amat bersyukur kepada allah s.w.t kerana dalam usia sebegini, alhamdulillah kedua ibu bapa saya masih kuat dan berupaya melakukan kerja kerja rutin harian mereka seperti biasa.







Tersangat suka dengan bau bunga kenanga  nii, sampai menusuk hidung. Teringat zaman zaman dahulu nenek dan makcik makcik suka letak bunga ni di atas sanggul rambut di kepala mereka. Pada saya bunga ni memang akan di ambil bila ada kenduri cukur jambul atau akikah anak. Saya akan selitkan bunga ini sebagai bunga rampai. Segar betul baunya. Bila masuk aja kat pintu hadapan rumah dah berbau dengan bunga ni terutamanya pada waktu senja dan awal malam.






 Zoom sikit bunga kenanga yang wangi nii.

Ok, jumpa lagi. Bye2.



Ahad, 28 Julai 2013

Kumpul Tin dan Sampul Raya

Salam 19 ramadan. Semoga rakan rakan di luar sana sentiasa sihat walafiat di samping menjalani ibadat puasa. Sekejap aje kan kita puasa, pejam celik lagi 10 hari lagi nak beraya. Bermakna tinggal beberapa hari lagi malam Lailatul Qadar akan menjelma. Jom banyakkan membaca al- quran, rakan rakan maya semua. 
Semoga kita dapat menghayati malam Lailatul Qadar ini dengan penuh keinsafan.

 Sebenarnya saya ni takdela kata suka sangat kumpul tin tin biskut, tapi bila terpandang tin tin kartun memang lucu rasanya. Jom lihat tin kartun dari produk P & G ni. Ianya menggambarkan tentang persiapan dan suasana menjelang hari raya di rumah.

















Ok, kalau pembaca sekelian nak mendapatkan tin kartun kat atas tuu, kenalah membeli apa saja barang dari P & G seperti di atas tuu,, hahaha saya beli sabun basuh dynamo, syampoo head & shoulders dan febreze. Mana ada yang lebih tuu, boleh bawa balik kampung,, yelah berhari raya di kampung kan,, so kenalah beli sabun basuh juga,, kesian kat bapak dan emak,, takkan lah kita anak anak nii kedekut nak beli sabun dan febreze kan. 

Ada lagi tin Dik Atan yang saya belum dapat lagi. Haritu tengok kat Giant dah habis stok so tak jadi beli sabun. Kikiki. 

Jalan jalan kat Watson, ternampak pula sampul raya 4 watak kartun nii. Kena beli produk P & G juga dalam 30 hengget baru boleh dapat sepaket. Aduyaii,, suka punya pasal,, so saya pun beli juga shampoo. Nasib baik memang guna jenama shampoo tuu, so taklah terasa sangat. Jadi balik beraya nanti bolehla bawa shampoo ke rumah sendiri dan mertua. So adik beradik, ipar duai, anak buah tak payah nak beli shampoo ye,, dah ada pembekal. Ok cukup setakat ini,, bye2. 


Khamis, 25 Julai 2013

Berbuka Puasa Bersama Emak

Salam 16 ramadan kepada semua pembaca blog WN. Dah habis soping untuk raya ke,,,, saya tak habis lagi soping. Kasut dan sandal untuk anak anak dan diri sendiri pun tak beli lagi. Rasanya hujung minggu ni nak habiskan soping persiapan untuk keperluan raya so malam tujuh likur "lailatul qadar" nanti boleh fokus untuk tambahkan amal ibadat.

Jom layan gambar semasa berbuka puasa ni. Masa ni emak mertua dan adik ipar datang ke rumah. Seronok sakan anak anak bila nenek datang ke rumah. Macam macam permintaan budak budak nii nak suruh nenek masak lauk kegemaran mereka. Hahaha. Saya pun tumpang sekaki dan belajar sekali macam mana nak masak sesedap air tangan emak.





Seronok pulak rasa sekali sekala duduk makan di atas tikar, kann hihihi maklumlah rumah saya ni kecik aja jadi bila adik beradik bertandang memang tak muat kalau semua orang nak duduk makan kat atas meja,



Papa, amir, farhan dan cik mat sedang menikmati juadah berbuka. Si danish pulak sibuk nak duduk dengan nenek berhimpit hempit. Alahai,,, mama, arissa, nenek , mak usu dan anak anak duduk di atas tikar.

Keesokan harinya,, giliran saya memasak dan diberi markah oleh emak,, lulus ke tak untuk lauk pauk yang di minta oleh budak budak ni  dari segi rasa ajelah,, gaya persembahan tidak dikira. Bukan ranncangan master chef daa,,,.kikiki.




Lauk yang di beri markah hanya untuk asam pedas dan sambal udang aja. Yang lain lain tidak dikira. Agar  agar santan gula melaka tuu saja suka suka nak buat,,, rasa sedap pulak,, selalu budak budak tak suka makan, tapi time puasa ni laku pulak. Roti john beli kat pasar ramadan. Nampak sedap tak kawan kawan lauk pauk nii,,,, emm saya nii bukanlah pakar memasak setakat masak simple2" ok lah. Kalau masak untuk kenduri kendara memang out of order".





Kedua dua lauk nii,,, di beri markah lulus oleh emak hahaha,, tak taulah berapa persen janji lulus.




Bila dah siap dihidang sebegini,,, biginilah gaya si farhan dan syahirah,, asyik terjenguk jenguh kat dulang tuu,, bilalah masa nak berbuka puasa nii,,, syahirah pulak asyik nak memegang sudu aja,, agaknya dia pun pelik sebab tak pernah tengok makanan dalam dulang dan letak di lantai. Apalagi tuan tanah kedaung pun mulalah menjerit,,, sabar ajalah bulan puasa kan,,,,,

Ok bye, jumpa lagi.

Selasa, 23 Julai 2013

Biskut Raya

Salam 14 ramadan kepada semua pembaca blog WN. Emmmm,,, dah buat atau beli kuih raya ke,,, hihi. Semasa pulang ke kampung ahad lepas sempat saya singgah ke kedai yang menjual biskut dan kerepek raya,, adalah saya beli 2 balang untuk test kat rumah sedap ke tak biskut tuu,,,.itupun saya tanya kat adik cashier" tu mana satu kuih yang paling sedap. Saya pula tak boleh lama kat kedai tu sebab suami dan anak anak tunggu kat kereta. Memang rambang mata bila masuk kat kedai tu,, beraneka biskut, kek , kerepek, dodol dan lain lain lagi.






Adoii pening kan,, tak tau mana satu nak pilih. Yang paling saya suka ialah harga biskut biskut kat sini memang berbaloi baloi. Tak macam harga kat KL. Harga sebalang kuih kebanyakannya dalam 19 rm aje. Kalau kat KL tuu,, saya tengok majoriti dalam 36rm ke 39 rm. Entahlah kekadang tuu tak faham, ngapa beza sangat dari segi harga di pekan kecil berbanding dengan bandar besar.





Banyak betul pelbagai kerepek ada dijual kat sini. Nanti masa cuti sebelum raya saya nak singgah lagi kat kedai ni. Yang pastinya kerepek pedas, kerepek bawang, kerepek lada hitam akan di angkut ke KL. Hihihi. Memang biasa kalau kawan anak anak datang beraya kat rumah, memang budak budak ni akan makan kerepek. Jarang saya tengok budak budak lelaki ambik biskut kalau budak perempuan mungkin laa.

Taraa,,, tengok biskut yang saya beli dari kedai ni, habis di makan oleh si Farhan. Beby Syahirah pun suka tat nenas nii. Memang confirm sedap. Tak keras jem nya. 






Yang biskut belinja inspira tuu,, tuan rumah yang makan banyak dengan si Arissa. Kali pertama rasa biskut dari emping belinjau,,, memang sedap. Satu kombinasi rasa yang enak,, ada pahit, manis, rangup.,,, perr memang ok lah. Harganya 1 balang seperti di atas 19 rm aje. 


Tiap tiap tahun emak saya memang akan pergi ke kedai ni beli pelbagai kek. Kek pula ada dijual separuh, suku, sebiji ikut kehendak pelanggan. Rasanya pun sedap. Harga memang sesuai lah untuk orang yang duduk di pekan . Kikiki.

Kalau ada pembaca sekelian yang nak datang ke kedai nii,, tak susah , tepi jalan besar aja.Nama kedai SaraOge Confectionery,, di jalan Simpang Lima Parit Mustaffa, Parit Sulong. Kedai ni juga adalah tempat pengumpulan produk IKS. Jadi memang ada banyak ratusan biskut dari pelbagai produk ada dijual di sini.

Ok,, kita jumpa di lain catatan ya, bye.


Isnin, 22 Julai 2013

Berbuka Puasa di Kampung

Salam 13 ramadan kepada semua pembaca blog WN. Semoga sahabat sekelian sentiasa sihat walafiat hendaknya di sepanjang bulan ramadan yang mulia ini. Dah lama rasanya saya tak update blog ni walaupun beberapa hari ditinggalkan.Rasa seronok pula bila tengok angka bilangan pembaca WN semakin meningkat dari sehari ke sehari. Yelah siapalah saya ni, seorang suri rumah tangga sepenuh masa yang tidak pandai mengarang ayat ayat yang cantik dan puitis, hanya sekadar bahasa yang simple" saja yang saya coretkan. Jutaan terima kasih kepada rakan rakan pembaca semua yang sudi membaca blog WN.

Hari sabtu dan ahad lepas, saya sekeluarga pulang ke kampung di Batu Pahat. Semestinya bila bulan puasa memang kami tidak melepaskan peluang untuk berbuka puasa bersama bapa dan emak dan ahli keluarga yang lain di kampung. Kalau nak tunggu cuti raya tuu, rasa lambat sangat nak balik kampung. Bila dah berkumpul bersama keluarga di kampung, rasa seronok sangat. Kalau masa sahur tu,, emak boleh hidangkan dan masakkan makanan yang kita suka. Hihihi apalagi budak budak nii,, makan bertambah lah,, nenek masak sedap sedap. Seronok tengok gelagat anak anak makan. 




Tengok tuu begitu berselera sekali budak budak ni makan bersama atuknya.  Untuk orang perempuan , saya, emak dan kakak berbuka puasa di meja dapur. Hahaha tak cukup ruang pulak, biasalah kan kalau time puasa tuu memang penuh satu meja dengan makanan dan anak anak pun masing masing dak siap sedia duduk kat kerusi. So kaum ibu kena bagi peluang lah kat anak anak lelaki ni untuk makan bersama atuknya.
Masa berbuka ni, si Farhan dan sikecik Syahirah tertidur lak. Kalau tak lagi kecoh dengan gelagat budak berdua tuu. 




Macam macam lauk ada, ada yang emak masak dan ada pula yang dibeli di pasar ramadan. Itu tak termasuk lagi dengan kuh muih, roti john, bubur lambuk yang jiran jiran bagi. Yang tuu kami letakkan di meja dapur. 




Tengok tu, kakak saya ni baru je balik dari kerja. Agaknya tengah fikir nak makan apa,,, bubur lambuk, soto ayam, roti john, nasi, dll,,. Biasalah kan, adik balik sesekali,, kenalah belanja makanan lebih sikit. Kikiki. 


Seronok kan,,,,Rasanya memang sesuai kalau dekat rumah kita ada dua meja panjang. Haaaa, penuh makanan beratur. 



Ok, kita jumpa lagi.





Selasa, 16 Julai 2013

Teko Dua Bunga Rose Yang Manis

Salam 7 ramadan kepada semua pembaca setia WN.
Tak tau nak cerita apa harini. Kita tengok teko buruk ajelah ya,,,hihihi.







Si manis "double rose",,, manisnye,,, kan,,,




Alhamdulillah,, dapat juga saya membeli set lengkap koleksi "double rose' ini. Ketika itu harganya tidak meletop seperti sekarang berbanding 4 tahun yang lepas. Siapa sangka kan,,, kumpul barang barang buruk yang lama ni ada nilai untuk masa hadapan. 

Ok, jumpa lagi. Bye.

Ahad, 14 Julai 2013

Burung, Ayam dan Buaian di Kampung,,,,


Salam 5 ramadan kepada semua rakan pembaca setia WN. Semoga di bulan puasa ini kita diberikan kesihatan yang baik oleh Allah s.w.t dan dapat mengerjakan segala amalan yang baik baik di sepanjang bulan yang mulia ini.

Teringat kenangan semasa arwah bapa mertua masih sihat dahulu. Beliau memang suka membela burung merpati dan ayam hutan. Setiap kali pulang ke kampung,, memang puas anak cucu lari berkejaran di belakang rumah mengejar anak anak ayam. Riuh rendah rumah atuk dan nenek dengan hilai tawa anak cucu sekelian.

Al- fatihah untuk arwah bapa mertua,, sudah tiga bulan beliau telah pergi meninggalkan dunia yang fana ini.
Semoga beliau di tempatkan bersama orang orang yang beriman. Burung dan ayam hutan tetap dijaga oleh emak dengan baik.










Teringat juga saya, dahulu sebelum rumah burung merpati ni di bina, arwah bapa mertua pun ada membela burung tekukur di dalam sangkar. Bila pagi pagi selepas subuh riuh bunyi burung tekukur ni berbunyi bunyi.
Boleh dikatakan di anjung rumah depan, belakang, anjung dapur semua ada burung. Pelbagai bunyi boleh kita dengar. 

Ini gambar reban ayam pula di belakang anjung dapur.






Selain dari ayam hutan, ayam kampung pun ada. Cuba bayangkan ayam kampung dan anak anak keciknya tuu berlari lari di kawasan belakang rumah,, sambil di kejar oleh cucu cucu  atuk dan nenek.
Gamat betul suasana dengan ketawa mereka dan tiupan angin sepoi sepoi bahasa. Nyaman sungguh udara di kampung.



Bila berkumpul bersama adik beradik yang lain balik ke kampung,, haa inilah kerja anak anak saya dan anak anak buah yang lain,,,bermain di buaian,, duduk duduk melepak di buai (yang ni emak budak dan bapak budak pun join sekali,, hihihi), ada dua buaian kat bawah pokok rambutan nii.









Inilah hero heroin cucu nenek yang suka mengejar dan menangkap ayam.



Sesudah penat megejar ayam,,perut pun lapar,,, macam biasa aktiviti makan makan. Hidangan asam pedas, sambal udang, sambal tumis, ayam masak kicap dari air tangan emak mertua memang the best. Apalagi layan gambar ya,,,sedapnyaaa,,,. 



Jangan tengok lama lama ye, bulan puasa ni. Sekian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...